Jak vypadají klouby uvnitř a proč je dobré doplňovat kolagen na kolena?

Abychom pochopili princip fungování našeho těla, je dobré znát jeho anatomii. Nebojte, nečeká vás nic složitého! Podíváme se na stavbu kloubu laickým pohledem a přiblížíme si, proč není od věci zařadit do jídelníčku kolagen na kolena.

Jak vypadají klouby uvnitř a proč je dobré doplňovat kolagen na kolena?

Co je to vlastně kloub? 

Úplně jednoduše ho lze popsat jako hlavici, která zapadá do svého pouzdra. Ona hlavice je vždy zároveň zakončení kosti. Tím se např. jednotlivé články prstů spojí v celek, který umožňuje pohyb. Když se řekne kloub, obvykle si vybavíme koleno, nebo kyčelní kloub. Nezapomínejte ale, že i ty nejmenší části lidského těla jsou kloubně spojeny. 

Samotná hlavice a kloubní jamka ale nestačí. Tento celek dotváří chrupavky a zapotřebí je i mazivo, aby se kloub vůbec mohl pohybovat. 

Chytré nárazníky v podobě chrupavek

Chrupavku si můžeme představit jako bělavou tkáň, která vyniká především pružností a odolností. Je-li správně vyživená, funguje v kloubu jako polštářek, který brání tomu, aby se kostěné části kloubu dřely o sebe. Chrupavka zabezpečuje plynulý a bezproblémový pohyb. 

Chrupavka je mimo jiné tvořena kolagenem. Ten si tělo vytváří samo, ale už po třicítce jeho produkce začíná klesat. To je ta správná chvíle, kdy můžeme začít doplňovat kolagen na kolena. 

A co tedy ten kolagen na kolena? 

Vlastně, nejen na kolena! Jak už jsme řekli, jde to stavební hmotu chrupavek v celém těle. Pokud ho ubyde, pozná to i samotná chrupavka, poznamená to její kvalitu a především funkci. Jinak řečeno – ten měkký polštářek už bude slehlý a nebude sloužit tak, jako dřív. Na co je dobrý kolagen?

Na kolagen na kolena bychom měli jako první myslet proto, že jde o velmi zatěžovanou část těla. Nohy nesou celou naši váhu (také proto je fajn udržovat si rozumnou hmotnost – čím víc vážíme, tím víc kolena zatěžujeme). Kromě toho se mnohdy o své končetiny nestaráme. Nosíme nesprávnou obuv, máme sedavé zaměstnání a nedostatek aktivního pohybu, sportovci pak naopak rádi svůj výkon přeženou. 

Pamatujte si: vaše nohy vás budou nosit po zbytek života. Právě jim vděčíte za to, že můžete dělat vše, co si přejete. Není to ale samozřejmostí. Starejte se o svá kolena, a ony se vám odvděčí!

Co dalšího je dobré vědět?

Chrupavky jsou silné zhruba 0,5-5mm – podle toho, v jak velkém kloubu se nachází. V páteři, kde je chrupavka mezi každým obratlem, tvoří dokonce čtvrtinu její délky! Zajímavostí je, že kvůli tomu můžeme ve stáří měřit méně, než v produktivním věku. Protože chrupavka je z většiny tvořena vodou a má tendenci vysychat, můžeme mít v seniorském věku dokonce o pár centimetrů méně. 

Závěrem je nutné podotknout, že na chrupavky mají samozřejmě negativní vliv i úrazy. Nemusíte to poznat bezprostředně po něm. Nešikovný pád před několika lety se může projevit také. I to je dobrý důvod, proč začít včas užívat kolagen na kolena.

 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderní doplněk stravy vyrobený dle norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...