Kyselina listová pro muže – jaký má význam?

Vitamín B9 znají hlavně nastávající maminky. Doporučuje se totiž užívat všem těhotným ženám pro vývoj plodu. Má ale nějaký význam i kyselina listová pro muže? Čtěte dál a dozvíte se to!

Kyselina listová pro muže – jaký má význam?

Kyselina listová neboli vitamín B9

Je součástí tzv. B-komplexu – skupiny osmi vitamínů typu B. Každý je trochu jiné, ale v mnohém jsou si podobné. Kyselina listová se podílí na správné krvetvorbě, syntéze aminokyselin a procesu dělení buněk. Je důležitý pomocník proti únavě a vyčerpání. Přispívá k normální psychické činnosti a v neposlední řadě pozitivně působí na imunitní systém. 

I když se o kyselině listové nejčastěji hovoří ve spojitosti s těhotenstvím, potřebuje ji každý z nás. Tělo si ji neukládá do dlouhodobých zásob, proto je fajn zaměřit se na její doplňování pravidelně, ale v rozumných dávkách. 

Kyselina listová pro muže

Z toho, co jsme zmínili výše, je vám už asi jasné, že vitamín B9 pomůže proti únavě a vyčerpání. A to tako fyzickému, tak duševnímu. To ocení hlavně muži s náročným zaměstnáním nebo milovníci sportů. Vitamín B9 se podílí na správné funkci krvetvorby, což je pro muže důležité zrovna tak. 
Stejně, jako se ženám doporučuje začít užívat kyselinu listovou ve chvíli, kdy se snaží o miminko, může s jejím doplňováním začít i muž. Ukázalo se, že kyselina listová pro muže by měla mít příznivý vliv na pohlavní soustavu. 

Kde najít kyselinu listovou?

Název napovídá, že v listové zelenině. Orientovat se můžete také podle zelené barvy – vitamín B9 najdeme v kapustě, salátu, špenátu, brokolici, mangoldu a další podobné zelenině. Není tedy složité najít zdroje kyseliny listové, ale je obtížné sníst takové množství potravin s vitamínem B9, které tělo potřebuje každý den. 

Při doplňování kyseliny listové jde o dlouhodobou záležitost. Studie ukazují, že populace má nedostatek vitamínu B9. Zvýšená potřeba je také ve stáří.  Pokud pijete více alkoholu, mějte na paměti, že v důsledku toho dochází ke snížené absorpci kyseliny listové. 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderní doplněk stravy vyrobený dle norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...