V čem je kyselina listová? Víme, jaká potravina jí obsahuje nejvíc!

Vitamín B9 je prospěšný každému z nás. Jak nám pomáhá a v čem je kyselina listová? Čtěte dále.

V čem je kyselina listová? Víme, jaká potravina jí obsahuje nejvíc!

Folát, kyselina listová, nebo vitamín B9?

Všechny pojmy známe pro jediný vitamín. Je rozpustný ve vodě a naše tělo si ho neukládá do velkých zásob. Znamená to, že je dobré pamatovat na rozumný, ale pravidelný příjem. 

Kyselinu listovou znají hlavně těhotné ženy. Je ohromně důležitá pro zdraví plodu a děťátko čerpá z jejích výhod i po porodu. Pro ostatní je prospěšná z těchto důvodů:

  • Je nezbytná pro tvorbu nových buněk.
  • Podporuje krvetvorbu.
  • Podílí se na snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Podílí se na procesu dělení buněk.

Zdroje vitamínu B9 aneb V čem je kyselina listová?

Jak název napovídá, v listové zelenině. Skutečně ji získáváme ze salátu, špenátu, kadeřávku, kapusty či mangoldu. Je to ale trochu ošemetné.

Abychom pokryli doporučenou denní dávku vitamínu B9, museli bychom jíst zelenou zeleninu hodně poctivě a každý den. Protože je kyselina listová nesmírně důležitá u těhotných žen a není ideální zahrávat si s deficitem, doporučuje se jim užívat doplňky stravy s folátem.

Další zdroje vitamínu B9 mohou být játra, vajíčka, obiloviny, luštěniny, semínka a další. 

Pozor – tepelná úprava zničí většinu vitamínu B9 v dané potravině! Pokud ji potřebujete doplnit, je zapotřebí konzumovat její zdroje syrové.

Která kyselina listová je nejlepší?

Rozhodli jste se doplňovat vitamín B9 v podobě doplňků stravy? I zde jsou rozdíly. Záleží na tom, co očekáváte. Pro těhotné a kojící ženy je fajn domluvit se na konkrétním produktu s lékařem. Zejména multivitaminy s kyselinou listovou mají široké složení a může se stát, že zde bude i něco, co se s těhotenstvím neslučuje. Ani přemíra některých živin totiž nemusí být v takovém případě ideální.

Je proto obtížné doporučit konkrétní výrobek. Pro běžné lidi je ale užitečná kombinace s vitamínem C (je vynikající na tvorbu kolagenu pro klouby a kosti), protože jejich působení se navzájem podporuje.

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderní doplněk stravy vyrobený dle norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...