Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v těle – tvoří přibližně 30 % z nich. Kolagen je základním stavebním prvkem kůže, svalů, kostí, šlach, vazů a dalších pojivových tkání. Obsahují ho ale také orgány, cévy nebo střevní výstelka.
Kolagen – jak se v nich vyznat?
V těle máme hned několik typů kolagenu. Nejčastěji se mluví o typech 1 (I) a 2 (II), je jich ale více. Jednoduchý přehled pomůže zapamatovat si, kde se jednotlivé typy nacházejí:
- Typ 1 – tvoří významnou většinu kolagenu v těle. Je součástí struktury kůže, kostí, šlach, vazů a orgánů.
- Typ 2 – nachází se v chrupavkách, elastických pojivových tkáních spojených s klouby, meziobratlovými ploténkami a dalšími strukturami vyžadujícími pružnost a odolnost vůči tlaku.
- Typ 3 – skrývá se ve svalech, cévách a orgánech.
- Typ 4 – součástí kůže není pouze kolagen typu 1, ale také kolagen typu 4, i když ten není na rozdíl od něj její hlavní složkou.
- Typ 5 – kolagen je schován i tam, kde byste ho nečekali. Například v oční rohovce, vlasech nebo tkáni placenty.
Co se děje s kolagenem typu 2 s přibývajícím věkem?
Kolagen je látka, kterou si organismus přirozeně vytváří sám. S přibývajícím věkem, a to již přibližně od 30 let věku, se ale tato schopnost snižuje, a navíc dochází k rychlejšímu rozkládání kolagenu. U žen se produkce kolagenu může výrazněji snížit v období menopauzy, kdy dochází k poklesu hladiny estrogenu. Po 60. roce věku je tento pokles zcela běžný u všech.
Kolagen je důležitou součástí chrupavky, která kloubům poskytuje oporu a pružnost. Na jeho dostatek by tak měli dbát hlavně ti, pro které je důležitá péče o klouby.
Kdo jsou nejčastější „zloději“ kolagenu typu 2?
Mezi faktory, které negativně ovlivňují množství kolagenu v organismu, patří:
- Kouření – kouření může negativně ovlivňovat tvorbu kolagenu a jeho kvalitu. Na vině je mimo jiné i nikotin.
- Nadměrné slunění – příliš mnoho slunečního záření snižuje tvorbu kolagenu a způsobuje jeho rychlejší rozpad.
- Konzumace potravin s vysokou dávkou cukru a rafinovaných sacharidů – cukr se váže na bílkoviny, což jim také neprospívá.
Proč je dobré zaměřit se na nativní kolagen typu 2?
Nativní kolagen typu 2 si zachovává původní strukturu, protože neprochází chemickou ani tepelnou úpravou (hydrolyzací). Díky tomu ho organismus může rozpoznat jako „svůj“ přirozený kolagen. Tento typ kolagenu je stále biologicky aktivní a pro tělo velmi dobře vstřebatelný. Jeho denní dávka tak může být mnohem nižší, než je tomu v případě tak zvaného hydrolyzovaného kolagenu. Obzvláště vhodnou variantou je mořský nativní kolagen.