Má kyselina listová nežádoucí účinky?

Doporučuje se všem těhotným, ale i mnoha jiným skupinám lidí. Jak ji doplnit a zda má kyselina listová nežádoucí účinky, se dozvíte v tomto článku.

Má kyselina listová nežádoucí účinky?

Vitamín B9 = kyselina listová

Oba názvy známe už mnoho let. Kyselina listová je jedním z vitamínů skupiny B a je rozpustná ve vodě. Znamená to, že se v těle neukládá na delší dobu, protože množství, které organismus neumí v tuto chvíli zpracovat, se vyloučí. Význam má proto pravidelné užívání rozumných dávek - nárazové doplnění velkého množství vitamínu B9 nedává smysl.

Co všechno umí kyselina listová?

  • Je důležitá pro tvorbu červených krvinek.
  • Hraje roli pro správný vývoj plodu.
  • Podílí se na tvorbě DNA.
  • Podporuje funkce mozku.

Vitamín B9 nalezneme v rostlinné i živočišné stravě. Obecně ho ale máme málo a proto se především těhotným ženám doporučuje doplňování. Již 3 měsíce před plánovaným těhotenstvím, ale i po porodu, můžete užívat kyselinu listovou pro zdraví sebe i svého miminka. Dokonce se ukázalo, že pozitivní vliv má i užívání vitamínu B9 před početím ze strany otce.

Problém se získáním kyseliny listové

Zdrojů je mnoho. Nejznámější jsou zelené druhy zeleniny, jako kadeřávek, kapusta, špenát, salát, brokolice a další. Vitamín B9 ale najdeme i ve žloutcích, mase a vnitřnostech, luštěninách, celozrnných produktech nebo oříškách. Bohužel se značná část kyseliny listové vytratí tepelnou úpravou.

Také je citlivá na světlo, proto bychom měli skladovat trvanlivé potraviny v temnu, nebo obalech nepropustných světlo. Kromě salátu je ale složité konzumovat zdroje kyseliny listové v syrové podobě. Navíc tu hraje roli i množství - k pokrytí doporučené denní dávky vitamínu B9 nestačí dát si k obědu zeleninovou polévku. 

Kyselina listová je proto vhodná k doplňování pro kohokoli. Současně se ale nepřestávejte snažit o pestrý jídelníček - mnoho dalších živin lze zajistit bohatou stravou.

Kyselina listová - nežádoucí účinky

Naštěstí nejsou časté. Vitamíny rozpustnými ve vodě není snadné se předávkovat, protože se průběžně vylučují z těla ven. To ale neznamená, že je můžeme užívat, jak chceme. Pokud má kyselina listová nežádoucí účinky, je to nevolnost, podrážděný trávicí systém nebo pocit na zvracení. 

Nedostatek kyseliny listové se projevuje mnoha formami. Na kůži se mohou objevit fleky nebo celkově vypadá nezdravě. Na sliznicích jsou afty nebo vřídky, můžeme pozorovat zhoršenou kvalitu nehtů a vlasů. Z celkových projevů je to únava a vyčerpání, bledost nebo závratě. Takové příznaky ale mohou znamenat celou řadu jiných zdravotních problémů, proto svépomocí nedostatek kyseliny listové neodhalíme. 


Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderní doplněk stravy vyrobený dle norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...